Skip to content Skip to footer
istoria

Biserica Sfîntul Mare Mucenic Dumitru

Centru de cultură și spriritualitate creștin-ortodoxă

În anul 1890, în suburbia Malina Mare a orașului Chișinău, pe banii și pe pământul preotului  Petru Donici, cleric al bisericii Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron din Chișinău, începe ridicarea bisericii cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. În același an, în mod subit, părintele Petru Donici trece la cele veșnice, fapt care și stopează lucrările de construcție a bisericii. Abia peste nouă ani, în 1899, negustorul Dumitru Ciolacu a donat bani pentru continuarea construcţiei, înaintând două condiții Consistoriului Bisericesc de la Chișinău: să fie construit sub biserică un cavou pentru familia Ciolacu și să fie schimbat hramul bisericii din Sfinții Apostoli Petru și Pavel în Sfîntul Mare Mucenic Dumitru. În anul 1902, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu suportul financiar al lui Dumitru Ciolacu și prin străduința preotului Efim Chişcuţă lucrările de construcție și de amenajare a bisericii au luat sfîrșit, săvârșindu-se prima liturghie.

Biserica noastră deschisă pentru tine

Urgia comunistă s-a năpustit și asupra Bisericii noastre. La 13 februrie 1963 se aprobă Hotărîrea nr.58 a Consiliului de Miniștri al RSSM cu privire la scoaterea de la evidență a bisericii Sfântul Mare Mucenic Dumitru din Chișinău. La 12 aprilie 1963 reprezentanţii Comitetului Executiv al raionului Lenin (actualmenete Botanica) au confiscat averea parohiei. După închiderea Bisericii, biblioteca parohială a fost distrusă, cărțile fiind aruncate în pivniță, apoi arse pe ascuns. A urmat răfuiala cu edificiul, care a fost vandalizat. Clopotniţa și cupola acesteea au fost dărîmate cu ajutorul unui tanc. Pămîntul și clădirile bisericii au fost sechestrate. Pe rînd, în clădirea bisericii au funcționat un atelier mecanic, apoi un club muncitoresc și, mai tîrziu, un ansamblu de muzică.

În anul 1988 are loc o schimbare în atitudinea statului sovietic faţă de Biserică. În acest context, credincioșii din sectorul Botanica a orașului Chişinău colectează semnături, prin care cer redeschiderea bisericii Sfântul Mare Mucenic Dumitru. Printre inițiatorii acestei acțiuni au fost  Andrei Vieru și Simion Lupu. De asemenea, în mod activ s-a implicat adjunctul ministrului gospodăriei comunale de pe atunci, Mihail Severovan. Acesta a dispus elaborarea documentelor necesare pentru redeschiderea Bisericii. În acest scop, a fost trimis un curier special la Moscova, care, într-o singură zi, a primit autorizația tuturor instanțelor de rigoare pentru reactivarea bisericii Sfântul Mare Mucenic Dumitru. Preot paroh a fost numit părintele Pavel Borşevschi, iar  prima liturghie după redeschiderea bisericii a fost săvîrşită pe data de 8 februarie 1990. Pe parcursul a două decenii, din jertfa enoriașilor și sub îndrumarea arhitectului Vladimir Dubilari, părintele Pavel a reușit să renască din ruini ctitoria părintelui Petru Donici și a lui Dumitru Ciolacu.

E de menționat că picturile murale interioare au fost executate de către frații Iurie şi Dumitru Iazan. Mindria parohiei este iconostasul bisericii. Ideea și proiectul aparțin arhitectului V. Dubilari. La executarea iconostasului şi-au adus aportul cîteva colective de sculptori și pictori. Acoperirea cu aur a iconostasului a fost efectuată pe banii ctitorului Nicolae Andronic.

După reactivarea parohiei, pe teritoriul de alta dată al bisericii, parţial redobîndit, au fost construite cîteva clădiri care includ biserica baptisteriu ce poartă hramul Sfîntului Ioan Botezătorul, săli de curs pentru  școala duminicală și pentru activitățile Centrului Social „Agapis”, biblioteca, cantina socială și blocul sanitar.

Ridicarea Bisericii
80808080
Suprafața (m2)
80808080
Nivele
80

În anul 2015, în noaptea de Paști (12 aprilie), în urma unui scurt circuit, în biserica Sfântul Mare Mucenic Dumitru s-a produs un incendiu. Ca rezultat, a fost distrus în întregime interiorul clopotniței și pictura murală din pronaosul bisericii. De asemenea, a fost afectată grav pictura murală din naosul și altarul bisericii, precum și exteriorul clopotniței. Lucrările de restaurare au durat pînă în vara lui 2016, iar la sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel biserica a fost sfințită. Lucrările de restaurare a picturii murale din interiorul bisericii au fost efectuate de aceiași frați Iurie şi Dumitru Iazan.

În prezent, parohia noastră construiește o clădire cu patru nivele, cu o suprafață de 3600 m2, destinată activităților Asociației Obștești ”Centrul Social pentru Copii și Tineri cu Dizabilități – Agapis”. Până la acest moment sunt terminate lucrările de construcție a clădirii, executate lucrările de finisare a fațadei și este amenajată curtea Centrului Social. De asemenea, în interiorul Centrului sunt finalizate lucrările la capela cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, în care duminicile și de sărbătorile domnești săvârșim prima liturghie de la ora 06:30.